Uzayda Maraton Koşmak

Başlığa aldanarak onca maraton koşmuş ve hatta hızlı koşmuş olanların -Bizde sonuçta uzayda koşmuyor muyuz?- diye kızabileceklerinin farkındayım.
Doğru başlık ve bu yazının konusu "Yörüngede Maraton Koşmak"


Yine neyi araştırırken bu konuya ulaşıp, araştırıp yazmaya karar verdim, hatırlamıyorum bile.
Yeryüzünde hepi topu sadece Avrasya Maratonu koşmuş ve bunun yanında yarı maratonlarla ilgili deneysel tecrübesi olan biriyim.
Maraton; söylenenlere biraz kulak asıp, birazda asmayıp 16-18-20 haftalık programları uygulayarak koşabileceğiniz ilginç bir atletizm branşı.
Zihninizin dehlizlerinde, beyin krallığının türlü entrikalarına karşı koymaya çalışacağınız mental bir yolculuk aslında.
Siz ilk maratonunuzu nerede, nasıl koştunuz yada koşacaksınız bilmem ama İngiliz astronot Tim Peake 24 Nisan 2016'da yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS)  maraton koşan ilk erkek olmak için bir deneme yapacak.
Dünyada koşan bizler için bu tarihin Londra Maratonu'nun koşulacağı gün olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Peake efendi bu yerçekimsiz ortamda (microgravity) yapacağı denemede özel bir kemere bağlı karabinlerle koşu bandına  bağlanacak ve o sırada eş zamanlı olarak yerçekimli Londra'da koşanlar ile denemesine başlayacak ve bunu önündeki ekrandan Londra sokaklarını izleyerek yapacak.
Sevgili Tim 1999 yılında ise yani delikanlılık çağlarında, kız peşinde koşarak antrenmanlarını aksatmamış ve 3:18:50'luk derecesi ile Londra maratonu bitiş çizgisini geçmeyi başarmış.
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere.
Dünya dışı varlıkları tenzih ederek daha önce yörüngede maraton koşulduğunu bildirmek isterim.
Takvimin tozlu yaprakları 16 Nisan 2007'yi gösterdiğinde Hintli babadan olma, Sloven anadan doğma, Sunita Williams hanım Boston Maratonunu 14.000 gögüs numarasıyla ve 4:23:10 süreyle dünya yüzeyi haricinde bir yerde maraton koşan ilk hanım ve ilk insan olarak tamamlamıştır.
Bu hanımefendi aynı zamanda yörüngede 1:48:33 lük derecesiyle triatlon bitiren ilk dünyalıdır.(0,8km yüzme, 29 km bisiklet, 6,4km koşu ) 
"Varsa şekliniz yörüngeye bekleriz" demeye getirmiş sanırım.
Dünyaya döndükten sonra Boston Maratonunu ise 4:20:42 ile bitirmiş.Yıl 2008.
Tam da 3 dakika için mi dünyaya döndün be kadın diyecekken 2009 da yine katılıp derecesini 3:49:49 a çektiğini öğreniverdim.
Yörüngede en çok kalan hanım  ünvanına sahip olup yörüngeden sıkılmış ve dünyanın gıybet ortamlarına ve altın günlerine geri dönmüştür.
Nasa kaynak suyu.
Sunita'nın bu maraton sırasında hesap makinasıyla 8k çekilmiş görüntüleriyle sizleri başbaşa bırakıyorum.



Yörüngedeki astronotların kas atrofisi, kemik yoğunluğu azalması vb etkileri azaltmak için haftanın 6-7 günü koştuklarını belirtmekte fayda var.
Siz alt komşunuzu her koşu adımınızda rahatsız edebilirsiniz ama koskoca Uluslararası Uzay İstasyonu'nun her adımda sallanmasını düşünemeyiz değil mi?
İşte bunu sağlayan TVIS (Treadmill with Vibration Isolation Stabilization) ve sonrasında COLBERT sıradan koşu bandı değiller doğal olarak.
Tabi siz dünyalı koşuseverler Boğaz'da serin serin koşarken, manzaraları her daim güzel astronot gardaşlarımızın ince bir katman olarak derilerinde biriken, göz çukurlarına dolan terlede ayrı bir mücadeleleri var.
Karen Nyberg bize yörünge koşusunu anlatacak. Karen sendeyiz.


Teşekkürler Karen

"Dışarı çıkmak için bir çok neden sayılabilecekken, çıkmamak için muhtemelen tek bir neden söyleyebilirim. Tembellik! Sizi nezaketle dışarı davet ediyorum" diye bir paylaşımda bulunmuştum instagram hesabımda aşağıdaki fotoğraf eşliğinde


Hala koşmak için içinizde bir kıvılcım yanmadı mı?
Böcek kakası.
Öptüm, kib, bye





Yorumlar

Popüler Yayınlar